wtorek, 14 maja 2013

Placuszki z jabłkami i płatkami jaglanymi

Dziś prosta, smaczna i zdrowa kolacja, którą uwielbiają moje dziewuszki czyli placuszki z jabłkami. Danie może być serwowane zarówno na śniadanie jak i na kolację. Wszyscy uwielbiamy racuchy świeżutkie, prosto z patelni, dlatego też część ciasta zostawiam w lodówce i rano mamy pyszniutkie placuszki na śniadanko. Zmieniamy jedynie dodatki, w zależności od gustu domowników są to syrop klonowy, syrop z agawy, miód, dżem z domowej spiżarki bądź świeże owoce.


Składniki:
szklanka mąki (ja dodaję pół pszennej eko i pół pełnoziarnistej)
3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 jajka
2 łyżki cukru brązowego nierafinowanego lub ksylitolu (bądź innego słodu oprócz białego cukru)
1/2 szklanki płatków jaglanych
1 duże jabłko starte na tarce na grubych oczkach lub w cienkie plastry
trochę wody gazowanej (koniecznie gazowanej-dzięki niej placuszki są puszyste)

Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz jabłek mieszamy do dokładnego połączenia. Następnie dodajemy starte jabłko i mieszamy. Jeśli ciasto jest za rzadkie możemy dodać więcej płatków jaglanych bądź owsianych, jeśli zbyt gęste więcej gazowanej wody. Następnie nakładamy łyżką na dobrze nagrzaną patelnię, którą wcześniej delikatnie musnęłyśmy olejem. Smażymy z obu stron na złocisty kolor. Gotowe! Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.




0 komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:-)