wtorek, 23 kwietnia 2013

Irlandzkie bułeczki owsiane

Nikogo nie trzeba przekonywać, iż wyroby własne są dużo zdrowsze od kupnych. Dzisiaj z przepisu Nigelli Lawson "Kuchnia" przepyszne owsiane bułeczki, których wykonanie zajmuje max 20 minut. Przepis lekko przeze mnie zmodyfikowany, na szczęście mimo kilku zamienników irlandzkie krągłości wyszły wyśmienite! Są chrupkie na zewnątrz i mięciuteńkie w środku...hmmm pycha. 

Przepis na 5 bułeczek:

Składniki: 
  • 200 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 ml piwa:-) (najlepiej ciemnego, ja dodałam zwykłe)
  • 75 ml jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 1 łyżka miodu(ja dodałam syropu buraczanego)
  • 1 łyżka oleju (ja dodałam oliwę z oliwek)
Sposób przyrządzenia:
  • Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.
  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • W misce połączyć mąkę, płatki owsiane, sól i sodę.
  • W osobnym naczyniu połączyć piwo, jogurt lub maślankę, miód i olej, a następnie wlać mokre składniki do suchych. Całość wymieszać delikatnie łyżką.
  • Z ciasta uformować 5 bułeczek ok 10 cm średnicy i ułożyć na blasze. Posypać odrobiną mąki i płatkami owsianymi.
  • Piec przez 15 minut. 
Smacznego! 
 


 Ciepłym bułeczkom wystarczy łezka masełka...
 
 No i może odrobina konfitury z żurawiny :-)




 


0 komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:-)