niedziela, 21 kwietnia 2013

Kasza jaglana z konfiturami

W dzisiejszej odsłonie "Królowa Kasz" czyli kasza jaglana. Wszystkie mamy zapewne wiedzą, że jest cennym składnikiem diety maluchów i nie tylko. Te niepozorne żółciutkie kuleczki oprócz oczyszczania organizmu z toksyn, działają antydepresyjnie, antyrakowo, wzmacniając nasz układ odpornościowy, a także usuwają z naszego organizmu nadmiar wilgoci i zalegających śluzów-co jest szalenie istotne w okresie przeziębień. W związku z tym, że razem z wiosną zawitał do nas katar, na dzisiejszą kolację zaserwowałam właśnie kaszę jaglaną w towarzystwie słodkich konfitur z aronii. Aby zachęcić swoje dziewuszki do wspólnego przygotowania dania wymyśliłam element dekoracyjny z jabłuszka:-) Efekt doskonały! Kaszka zniknęła z talerzy a dekoracje zjedzone:-)

Przepis:
Kasza jaglana ugotowana w proporcji 1:2 (1kasza-2woda)
Łyżka masła lub oliwy
Ewentualnie syrop z agawy lub syrop klonowy do smaku
Konfitura (najlepiej wyrób własny) smak według uznania
Jabłuszko do dekoracji

Element niezbędny do wycięcia dekoracji z jabłka to foremki do ciasteczek:-)


Następnie to nasza wena twórcza!:-) 
W naszym przypadku to foremki gwiazdki, wycięte z cienkich plastrów jabłka i polewa z konfitur z aronii, której ciemnoczerwony odcień cudownie wyróżniał się na tle żółtej Królowej:-)
Smacznego!





0 komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:-)