niedziela, 19 maja 2013

Sezamki

Znowu na słodko:-) i jak zwykle szybko i pysznie:-) Przyznam , że nie zdawałam sobie sprawy, że samemu można w tak prosty sposób przygotować te sezamkowe pychotki. Kruche, niezbyt twarde... Tak dobre, że ledwo udało mi się kilka zachować do zrobienia zdjęć:-)

Składniki:
200g sezamu
200g brązowego nierafinowanego cukru (lub innego słodu)
3 łyżki wody
2 łyżki miodu

Wykonanie:
Sezam wsypać na patelnię i podprażyć do uzyskania złotego koloru (często mieszając). Odstawić do wystudzenia. Następnie do odrębnego naczynia wsypać cukier i dodać wodę. Gotować do momentu skarmelizowania i uzyskania płynnej konsystencji. Dodać miód i wymieszać. Następnie wsypujemy sezam i mieszamy. Na arkusz papieru do pieczenia wylewamy masę, przykrywamy drugim papierem i wałkujemy (najlepiej na grubość 1cm). Ja rozwałkowałam cieniej. Po przestygnięciu masy zdejmujemy z papieru aby się nie przykleił, dowolnie pokroić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Mniammm.... smacznego :-)








1 komentarze

Dziękuję za odwiedziny:-)