czwartek, 10 października 2013

Granola

Najpyszniejsza na świecie i do tego mega zdrowa. Od teraz nasz ulubiony przysmak - dzieciaki uwielbiają ją chrupać zamiast sklepowych płatków śniadaniowych. Możemy ją łączyć z mlekiem, jogurtem, serkami oraz jako dodatek do deserów YAMIIII:-)

Przepis Nigelli lekko przeze mnie zmodyfikowany:-)

Składniki na 1,5 litra granoli:

  • 250 g płatków owsianych
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 g ziaren sezamu (jasnego)
  •  1 jabłko starte na tarce
  •  1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  •  7 łyżek płynnego miodu
  •  30g jasnego brązowego cukru
  • 100 g migdałów (w całości bez skórki)
  •  1 łyżka oleju słonecznikowego
  •  150g rodzynek/suszonej żurawiny
Wszystko razem za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC około 20 minut (co jakiś czas mieszając). Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. Można ją przechowywać wiele tygodni w szczelnie zamkniętym pojemniku.


 Jest naprawdę przepyszna!Proponuję od razu zrobić podwójną porcję:-)


Smacznego!:-)

4 komentarze

  1. Dzięki za przepis, kochana. Chciałam się do tego zabrać, ale jakoś brakowało mi do tej pory inspiracji ..... Teraz już mam. Miłego weekendu. Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wygląda pysznie! spróbuję coś takiego zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No no. Prawdziwa z Ciebie kulinarna czarodziejka. Smaczne pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny:-)