sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto truskawkowe

Sezon truskawkowy w pełni:-) Czerwone słodkości są ostatnio naszymi stałymi gośćmi. Moje dziewuszki pałaszują je w każdej postaci. Dzisiaj zażyczyły sobie ciasto z truskawkami, więc wcieliłam się w rolę dobrej wróżki i je upiekłam:-) Wyszło wyśmienite, mięciutkie, słodziutkie, nieco wilgotne i ta kruszonka hmmmm Niebo w gębie:-)


 Przepis:
Składniki:

2 jajka
pół szklanki brązowego cukru
1 i 1/2 szklanka mąki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka masła w temperaturze pokojowej 
około 500g truskawek
Kruszonka:
100 g mąki
50g masła
50g cukru

Przygotowanie:

Jajka ubić mikserem z cukrem. Następnie dodać mąkę z proszkiem, potem masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do okrągłej blaszki. Na wierzch poukładać przekrojone na pół truskawki. Piec w 170 stopniach przez ok. 60 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego:-)

 


 Hmmm bosko, słoneczko, tarasik, słodkości....





0 komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny:-)